Menu Zoeken 085 - 0220023 Online Dossier
advies bij aankoop van je woning

Meer zekerheid bij de aankoop van een huis door het inschrijven van de koopovereenkomst.

De aankoop van een huis is geen dagelijkse kost. Reden om de aankoop van een huis alle aandacht te geven die het verdient.

De aankoop van een huis begint met het ondertekenen van een koopovereenkomst. Maar daarna is iemand nog geen eigenaar van het huis.

Je bent pas eigenaar nadat er een notariële akte van levering is opgesteld, en die akte is ingeschreven in het register van het Kadaster.

De periode tussen ondertekenen van de koopovereenkomst en de overdracht middels de notariële akte, kan een onzekere tijd zijn. Het gaat namelijk al snel om meerdere maanden. In deze maanden kan er veel gebeuren. Want wat gebeurt er bijvoorbeeld als de verkoper failliet wordt verklaard in deze maanden? Of wanneer de verkoper zich bedenkt en het huis aan een andere koper verkoopt? Kan de overdracht dan wel doorgaan?

Om die onzekerheid weg te nemen, is het raadzaam de koopovereenkomst in te schrijven in het register van het Kadaster.

De koper van het huis heeft hierdoor meer zekerheid dat hij of zij ook daadwerkelijk eigenaar wordt van het huis. Want als het huis na de inschrijving van de koopovereenkomst nogmaals wordt verkocht, verhuurd, belast met een hypotheek, of als er beslag op het huis wordt gelegd, heeft dit geen invloed op de verkoop van het huis aan de koper. Ook hoeft een koper zich geen zorgen te maken als de verkoper failliet gaat. De inschrijving beschermt namelijk tegen een eventueel faillissement.

Een voorwaarde is wel dat de koopovereenkomst is ingeschreven bij het Kadaster vóór een nieuwe verkoop, beslaglegging, of faillissement van de verkoper. Alleen dan biedt de inschrijving bescherming. Indien er daarvoor bijvoorbeeld beslag wordt gelegd, heeft dat voorrang. Wacht dus niet te lang met het inschrijven van de koopovereenkomst.

Ook is het goed om te weten dat de inschrijving van de koopovereenkomst na zes maanden haar beschermende werking verliest.

Indien de periode tussen het ondertekenen van de koopovereenkomst en de notariële akte van levering meer dan zes maanden betreft, zal dus goed moeten worden afgewogen wanneer de koopovereenkomst wordt ingeschreven. Als tevens niet binnen zes maanden na inschrijving wordt geleverd, kan gedurende zes maanden na het aflopen van de inschrijving, niet opnieuw dezelfde koopovereenkomst worden ingeschreven.

De inschrijving van een koopovereenkomst zorgt dus voor meer zekerheid bij één van de belangrijkste aankopen in het leven. Neem gerust contact met ons op als u wilt weten of de inschrijving van een koopovereenkomst voor u de juiste keuze is.

Tip 1: Zorg ervoor dat de opdracht tot inschrijving van de koopovereenkomst direct wordt verstrekt nadat de koopovereenkomst is ondertekend.
Tip 2: Laat u op tijd in het aankooptraject door uw notaris adviseren over de inschrijving van de koopovereenkomst.
Tip 3: Laat u door uw notaris informeren of de aankoop van uw huis van invloed is op uw huwelijkse voorwaarden, samenlevingscontracten en/of (levens) testamenten.

Ga naar Blog overzicht

Zo houden we je op de hoogte

De Rivieren Notarissen is aangesloten bij: