Menu Zoeken 085 - 0220023 Online Dossier
Cyriel adviseert op schip

Scheepsrecht

Onze juristen zijn specialisten in de scheepvaart en weten dus wat er bij jou speelt. Zij voorzien je graag van advies bij onder meer de aankoop, nieuwbouw of overdracht van een schip.

Scheepsrecht

Is je schip toe aan vervanging of wil je met een groter schip gaan varen? Praat vooraf eens met De Rivieren Notarissen. Een schip kopen gaat immers over meer dan alleen het regelen van een financiering. Gedegen onafhankelijk juridisch advies bij de koop, nieuwbouw of verkoop van een schip geeft je inzicht in de fiscale en juridische gevolgen. Wij zorgen ervoor dat je de zaken rondom de koop of verkoop van het schip goed regelt, zowel zakelijk als privé. Overweeg je met de koop de eerste stappen te zetten naar een bedrijfsoverdracht of bedrijfsbeëindiging? Neem ook dan de tijd om je eerst te laten adviseren door De Rivieren Notarissen.

Van advies tot koopakte

Bij de koop van een schip hoort vanzelfsprekend een koopakte. De Rivieren Notarissen zorgt ervoor dat de afspraken in de akte juridisch waterdicht zijn. Dat betekent dat wij je onder andere adviseren over ontbindende voorwaarden, maar ook, als dat van toepassing is, over de eigendomsverdeling. Bij ontbindende voorwaarden kun je denken aan het recht de koop te annuleren als je geen financiering krijgt. Ook een tegenvallend keuringsrapport kan aanleiding zijn om de koop niet door te laten gaan. Bij de bouw van een nieuw schip adviseren wij u over de voorwaarden in de koop- en aannemingsovereenkomst. Juridisch juiste afspraken geven je zekerheid tijdens de bouw en bij de oplevering van je nieuwe schip.

De aanschaf van een schip vraagt soms ook om aanpassing van de ondernemingsvorm of om nieuwe afspraken binnen een vennootschap. In hoeverre past de juridische status van je onderneming nog bij de bedrijfsvoering? Kloppen de afspraken die je dagelijks maakt met je vennoten nog met de afspraken in de vennootschapsakte? Dit is belangrijk, want de afspraken in de akte bepalen ook de eigendomsverdeling en de aansprakelijkheid. Door bij de koop van het schip afspraken vast te leggen in de vennootschapsakte schep je duidelijkheid. Hiermee kun je eventuele problemen in de toekomst voorkomen. De Rivieren Notarissen adviseert je met gedegen kennis van het ondernemingsrecht over de te nemen stappen.

Schipper ben je vaak met je hele gezin. Je vormt met elkaar een hecht familiebedrijf. Samen bouw je op het schip aan je onderneming en aan je gezamenlijke toekomst. De koop van een schip is vaak hét moment om na te denken over de bedrijfsopvolging. Misschien zelfs om hierin de eerste stap te zetten. De Rivieren Notarissen adviseert je onafhankelijk en onpartijdig over bedrijfsopvolging. Uiteraard met oog voor de fiscale gevolgen. Door hier alert op te zijn, zijn je opvolgers beter in staat de onderneming voor te zetten. Een prettige gedachte.

Koop je een schip in het buitenland of verkoop je je schip aan een buitenlandse partij? De Rivieren Notarissen adviseert je met kennis van zaken over de door te nemen stappen. Zo weet je dat je de zaken goed regelt.

Levensvolmacht: Je zaken goed geregeld

Als ondernemer is het zeker de moeite waard je wensen vast te leggen in een levensvolmacht. Je bepaalt hierin bijvoorbeeld wie namens jou de zakelijke beslissingen mag nemen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. En wat gebeurt er met je eigendommen als je overlijdt? In de wet is geregeld hoe je nalatenschap wordt verdeeld, maar misschien is dat niet zoals jij het wil. In een testament bepaal je zélf wat er met je bezittingen gebeurt. Win over dit soort zaken juridisch advies in bij De Rivieren Notarissen. Dit schept duidelijkheid, waardoor je een weloverwogen beslissing neemt.

De Rivieren Notarissen is aangesloten bij: