Menu Zoeken 085 - 0220023 Online Dossier
_60A5681

Levenstestament en volmacht

Mogelijk ben je op een dag geestelijk of fysiek niet meer in staat om je persoonlijke zaken te regelen. Dan is het fijn dat iemand die je vertrouwt dit doet. Dit kan je regelen via een levenstestament of volmacht.

Een ingrijpende operatie, ongeluk of bijvoorbeeld dementie kan ertoe leiden dat je plotseling je financiële, persoonlijke of medische zaken niet meer zelf kunt regelen. Je wordt dan afhankelijk van anderen. Wanneer je zelf invloed wil blijven hebben op wie jouw zaken regelt en hoe deze worden geregeld, is een levenstestament de oplossing. Je neemt met een levenstestament zelf de regie. Zo voorkom je dat familie en vrienden van de ene op de andere dag worden geconfronteerd meteen onverwachte situatie. Is er geen levenstestament, dan moeten de rechter en een gespecialiseerde arts worden ingeschakeld om jouw zaken te regelen. Door wettelijke voorschriften kan hierbij slechts beperkt rekening worden gehouden met jouw persoonlijke wensen.

Wat is een levenstestament

In het levenstestament wijs je één of meerdere vertrouwenspersonen aan die namens jou je financiële, persoonlijke en medische zaken regelen wanneer jij dat niet meer kan. Voor deze vertrouwenspersonen kan je aanwijzingen opnemen – van globale richtlijnen tot precieze instructies. Je vermeldt in een levenstestament bijvoorbeeld hoe jouw vermogen moet worden belegd, of je wel of niet wil worden gereanimeerd en hoe je huisdier moet worden verzorgd.

Een levenstestament bestaat uit twee volmachten:

  • een volmacht voor de financiële zaken
  • een volmacht voor de medische en persoonlijke zaken.

Je kan ook alleen een volmacht voor de financiële zaken laten opstellen. Bij een levenstestament kan je alles door één vertrouwenspersoon laten regelen, maar het is ook mogelijk om twee vertrouwenspersonen aan te wijzen: één voor de financiële zaken, één voorde medische en persoonlijke zaken. Ten slotte is het mogelijk om in een levenstestament een toezichthouder te benoemen. Hij houdt in de gaten of de vertrouwenspersoon zijn taken naar behoren uitvoert.

Wil je een levenstestament of volmacht laten maken? Dan is het belangrijk dat je wilsbekwaam bent, oftewel: dat je zelfstandig beslissingen kan nemen en de gevolgen daarvan begrijpt. De Rivieren Notarissen licht je graag verder in over de mogelijkheden van een levenstestament of volmacht. Neem vrijblijvend contact met ons op.

_60A8519

De Rivieren Notarissen is aangesloten bij: