Menu Zoeken 085 - 0220023 Online Dossier
juridisch advies aan de ondernemer

Juridisch advies voor de ondernemer

Beslissingen over je bedrijf kunnen grote gevolgen hebben voor de onderneming zelf, voor je werknemers en voor jou als ondernemer. Juridisch advies is vaak een belangrijke eerste stap voordat je verdere stappen zet.

Juridisch advies voor de ondernemer

Ben je van plan om een bedrijf over te nemen, dan doe je er goed aan eerst een aantal zaken te controleren. Wat is de financiƫle status van de onderneming? Wat zijn de fiscale gevolgen bij overname? En als het om een vennootschap gaat: wat zijn de afspraken met de medevennoten of medeaandeelhouders?

Wanneer je een bedrijfspand wil gaan huren of kopen, heeft dat juridische en fiscale consequenties. Zo kan je te maken krijgen met een eigendomsrecht, maar ook met opstalrecht, erfpacht of huurkoop. Koop je een bedrijfsruimte, dan is het noodzakelijk om naar de notaris te gaan. Hij stelt de akte van levering op voor de overdracht en kan je adviseren over bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting en omzetbelasting.

Ook wanneer je de structuur van je onderneming wil veranderen, of je bedrijf wil opsplitsen, komt de hulp van een notaris van pas. Hij weet precies welke combinatie van rechtsvormen het best past bij jouw onderneming. En heb je het idee om met iemand te gaan samenwerken, dan wil je misschien aandelen aan deze toekomstige compagnon overdragen. Ook kun je ervoor kiezen het vermogen van de vennootschap te vergroten, dit zou door een uitgifte van aandelen kunnen worden gedaan.

De toekomst van jouw bedrijf

Ga je binnenkort met pensioen, dan is het goed om na te denken over de toekomst van jouw bedrijf. Wil je het opheffen of verkopen? Of ga je eerst nog een tijd samenwerken met je opvolger in een vennootschap onder firma voordat je het bedrijf aan hem of haar overdraagt? Je voornemen om met pensioen te gaan, stelt je voor verschillende keuzes. Hieraan zijn uiteraard juridische gevolgen verbonden. Wanneer het ondernemingsrisico gaat wegvallen, is het bijvoorbeeld soms voordelig om van huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden over te stappen naar een gemeenschap van goederen. De Rivieren Notarissen adviseert je hierin graag.

De voordelen van een levensvolmacht

Een bedrijfsoverdracht kan je het best regelen wanneer je nog leeft. Dat voorkomt namelijk veel gedoe. Het is ook mogelijk om in een testament vast te leggen wat er met je onderneming gebeurt wanneer je er niet meer bent. Daarnaast is het slim om de wensen omtrent je bedrijf vast te leggen in een levensvolmacht. Hierin bepaal je wie tijdens jouw leven zakelijke beslissingen mag nemen wanneer je als ondernemer tijdelijk verhinderd bent of onbekwaam ben geworden. De onderneming moet immers wel door om verplichtingen aan leveranciers, opdrachtgevers, afnemers en jouwpersoneel na te komen. De Rivieren Notarissen helpt je graag bij het opstellen van een testament of levenstestament dat helemaal aan jouw wensen voldoet.

Juridisch advies voor de ondernemer

_60A5328

De Rivieren Notarissen is aangesloten bij: