Menu Zoeken 085 - 0220023 Online Dossier
Mediator Eugenia en Stephan-min

Even voorstellen...onze mediators Eugenia van Bon en Stephan de Kort

Sinds 27 juli is het team van De Rivieren Notarissen uitgebreid met Eugenia van Bon. Zij is geregistreerd financieel echtscheidingsadviseur en mediator. Naast Eugenia van Bon is notaris Stephan de Kort ook opgeleid als mediator en is het kantoor aangesloten bij mediationverenigingen. We spreken beiden in het kantoor in Dussen.

Een notaris komt vaak om de hoek kijken bij het aangaan én het beëindigen van een relatie, of dit nu in de privésfeer ligt of op het zakelijke vlak. Een mediator kan dit proces begeleiden. Stephan: “Voor de meeste mensen is uit elkaar gaan een ingrijpend besluit; als het dan toch gebeurt, dan moet het op een goede manier gaan.” Eugenia vult aan:

“Een afwikkeling van een echtscheiding is een emotioneel proces. Het is moeilijk om die vertaalslag te maken. Tijdens dat proces moet je de kaarten niet tegen de borst houden, maar vertellen wat voor jou echt belangrijk is.”

Stephan: “Vaak weten mensen niet waar ze moeten beginnen. Je wordt gedwongen los van elkaar te gaan denken. In dat proces kunnen wij ze begeleiden. We vragen vaak eerst: wat was de taakverdeling, om zo tot gezamenlijk keuzes te komen. Hoe gaan we het inrichten voor ieder afzonderlijk? En voor de eventuele kinderen.” Eugenia: “De rol van een mediator is een luisterend oor bieden, vragen stellen én waarnemen wat niet gezegd wordt. Emotie doet soms iets, wat je dan niet hoort in woorden, maar wel terugziet in de lichaamstaal van iemand. Ook daar letten we op.” Stephan: “Mediation is een prestatieovereenkomst: we gaan samen proberen om te komen tot een verdeling. Het is echt een inspanning van twee kanten: als één van de partijen in feite niets in mediation ziet, dan gaat het niks worden. Geven en nemen staat centraal, je kunt niet de hele koek hebben.”

Eugenia heeft haar sporen verdiend in mediation, maar is daarnaast ook financieel onderlegd; ze heeft voorheen gewerkt als financieel planner. Kennis die haar nu ook van pas komt in haar nieuwe rol bij De Rivieren Notarissen.
“Ik heb financieel-fiscaal wat meer kennis, wat handig is bij bijvoorbeeld alimentatieberekeningen.” Stephan:

“Wij zorgen voor het sluitstuk bij een echtscheiding, maken de akte van verdeling.

Als notariaat ben je een onafhankelijke en onpartijdige speler; wij worden vaak ingeschakeld door een advocaat, die heeft meer een partijgerichte rol. Als ik huwelijkse voorwaarden bespreek, moet ik ook naar twee kanten kijken. Alles moet op een evenwichtige manier tot stand komen.” Eugenia: “Eigenlijk is het wel vreemd dat als je gaat trouwen voor de burgerlijke stand, er niemand is die zegt: weet je wel wat dat dikke boek inhoudt? Waar je precies ‘ja’ tegen zegt? Daarom is het zo belangrijk dat een notariskantoor laagdrempelig is.” Stephan: “Aan elke handtekening zit een juridisch rechtsgevolg. Voor een ondernemer kan een scheiding ook gevolgen hebben voor zijn of haar onderneming. Hoe zit het bijvoorbeeld met de aandelen in de bv? Wat is het effect van alimentatie, wat voor afspraken moeten wij hiervoor maken? Komt de continuïteit van de onderneming door de echtscheiding in gevaar? We willen mensen graag aan het denken zetten, zodat we iets zichtbaar maken waarvan ze daarvoor geen weet hadden. Dus voordat je iets tekent, kom hier eerst even praten. Voor een gratis adviesgesprek mag je altijd even bellen.”

Ga naar Blog overzicht

Zo houden we je op de hoogte

De Rivieren Notarissen is aangesloten bij: