Menu Zoeken 085 - 0220023 Online Dossier
_60A5191 Stijn veegt stal mooi!

Een succesvolle bedrijfsopvolging

Een succesvolle bedrijfsopvolging

Ongeveer 60% van de Nederlandse bedrijven zijn familiebedrijven en daardoor cruciaal voor onze economie. Voor ondernemers is het plannen van bedrijfsopvolging een belangrijke stap om de continuïteit en groei van hun onderneming op lange termijn te kunnen waarborgen. Het is een complex proces dat zorgvuldige planning vereist.

Er bestaat een bedrijfsopvolgingsregeling die ondernemers kan helpen bij het overdragen van hun bedrijf aan de volgende generatie. Heeft u al nagedacht over door wie u moet worden opgevolgd?

In dit artikel behandelen we de belangrijkste aspecten van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) voor het plannen van een succesvolle bedrijfsopvolging.

Wat is de bedrijfsopvolgingsregeling?

De BOR is een fiscale regeling die is ontworpen om ondernemers te ondersteunen bij de overdracht van hun onderneming aan een opvolger, meestal een familielid. Het doel is om de belastingdruk bij de overdracht te verlichten en een soepele bedrijfsovername mogelijk te maken.

Voorwaarden en voordelen

De BOR biedt een vrijstelling van schenk- of erfbelasting op de overgang van het ondernemingsvermogen. De hoogte van de vrijstelling hangt af van de waarde van de onderneming. Dit kalenderjaar geldt er 100% vrijstelling voor de schenk- of erfbelasting voor de eerste €1.205.871,00 van het totale ondernemingsvermogen.

Om in aanmerking te komen voor de BOR, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Ten eerste moet het bedrijf een onderneming zijn, wat betekent dat het actief moet zijn en winst moet genereren. Daarnaast moet er sprake zijn van een schenking of vererving van de onderneming. De ondernemer moet in het geval van een vererving minimaal 1 jaar eigenaar zijn geweest van de onderneming en in het geval van een schenking minimaal 5 jaar. De opvolger moet tevens minimaal 5 jaar de onderneming voortzetten om van de regeling te kunnen profiteren. Zet de opvolger de onderneming minder dan 5 jaar voort? Dan dient hij alsnog erf- en schenkbelasting te betalen over de bedragen waarvoor hij de vrijstelling heeft gekregen.

Tijdige planning

Het is essentieel om ruim van tevoren te beginnen met de planning van de bedrijfsopvolging.

Dit stelt u in staat om geschikte opvolgers te identificeren, hen voor te bereiden op hun nieuwe rol en ervoor te zorgen dat uw bedrijf soepel kan overgaan naar de volgende fase. Het planningsproces kan enkele jaren duren, dus wees proactief en neem de tijd om alles zorgvuldig te regelen. Daarnaast is de vraag wat de toekomst is van de bedrijfsopvolgingsregeling. Zal een nieuw kabinet deze faciliteit volledig handhaven? Ons advies is om het beter op tijd te regelen en dit niet af te wachten.

Advies en lezing

Juridisch advies is een investering in de toekomst van uw familiebedrijf en van belang om de familiewaarden in uw familiebedrijf te waarborgen. Wij nodigen u graag uit voor de lezing hierover die wij in samenwerking met accountant Blankers & Van Vark organiseren op 12 oktober 2023. Kijk op onze website bij lezingen voor meer informatie en het kosteloos aanmelden voor deze lezing. U kunt ook een vrijblijvend en kosteloos gesprek inplannen met één van onze juristen. Zij staan u graag te woord.

Tip 1. Denk juridisch vooruit en wees proactief
Tip 2 Kies een notaris die met u meedenkt
Tip 3 Denk op tijd na over de overdracht van uw familiebedrijf. Laat u vooraf kosteloos en vrijblijvend hierover adviseren

Ga naar Blog overzicht

Zo houden we je op de hoogte

De Rivieren Notarissen is aangesloten bij: