Menu Zoeken 085 - 0220023 Online Dossier
voetbal

Veranderingen in de overdrachtsbelasting

14 juli 2021

Om starters meer ruimte te geven op de woningmarkt gelden sinds kort nieuwe regels voor de overdrachtsbelasting.

Tot eind vorig jaar betaalde iedereen 2% overdrachtsbelasting bij de aankoop van een woning. Sinds 1 januari 2021 geldt het volgende:

- Voor starters geldt een vrijstelling, zij betalen geen overdrachtsbelasting.

Deze vrijstelling kan éénmalig worden gebruikt en geldt voor een koper met de leeftijd van 18 tot 35 jaar, die zelf in de woning gaat wonen. De koopprijs, of waarde van de woning, mag niet meer zijn dan € 400.000.

- Een koper, die voor eigen bewoning koopt, maar niet aan de voorwaarden van de startersvrijstelling voldoet betaalt 2% overdrachtsbelasting.

Bij meerdere kopers wordt per persoon bekeken of aan de voorwaarden wordt voldaan. De notaris ziet hierop toe. Voor kopers die niet aan deze voorwaarden voldoen en ten aanzien van overige objecten geldt een nieuw algemeen tarief van 8%. Voorheen was dit tarief 6%. Dit hogere tarief geldt bijvoorbeeld voor de aankoop van een bedrijfspand, maar ook voor de verkrijging van economische eigendom, de aankoop van een vakantiewoning, ouders die een woning voor een studerend kind kopen of de aankoop van een stukje extra tuin.

Er zijn meer veranderingen. Als u binnen 6 maanden eigenaar wordt van een woning nadat de verkoper eigenaar is geworden van die woning, werd voorheen voor de overdrachtsbelasting gekeken naar het (eventuele) waardeverschil. Omdat het nu kan voorkomen dat u als koper een hoger tarief moet betalen dan de verkoper, wordt er alleen rekening gehouden met de daadwerkelijke overdrachtsbelasting die de verkoper heeft betaald. Die wordt dan vervolgens op de door u te betalen belasting in mindering gebracht.

De notaris is een belangrijke schakel in de heffing van de overdrachtsbelasting. De notaris zorgt namelijk voor de aangifte van de belasting in de akte. De Rivieren Notarissen geeft u graag fiscaal advies over uw aankoop. Daarnaast denken wij graag met u mee over de mogelijkheden voordat u een koopovereenkomst ondertekent. Wilt u hiervan gebruik maken? Neemt u dan vrijblijvend contact op met één van onze juristen. Zij staan u graag te woord!

Tip 1: Laat u (fiscaal) adviseren bij de aankoop van een registergoed

Tip 2: Voor een overdracht binnen 6 maanden gelden ook nieuwe regels.

Tip 3: Gaat u zelf een woning kopen? Wij controleren graag uw koopovereenkomst voordat u deze tekent.

Ga naar Actueel overzicht

Zo houden we je op de hoogte

De Rivieren Notarissen is aangesloten bij: