Voorkom dat u dubbele belasting betaalt; stel na een overlijden altijd de erfdelen van de kinderen vast!
Een voorbeeld uit de praktijk.
Na het overlijden van moeder, komen de 2 kinderen bij mij op kantoor om de afwikkeling van haar nalatenschap te bespreken. De vader van de kinderen is al geruime tijd geleden overleden.
De kinderen zijn samen erfgenaam en hun onderlinge verstandhouding is prima. Zij verwachten geen problemen bij de afwikkeling van de nalatenschap en vertellen mij dat zij ook van plan zijn de aangifte erfbelasting zelf te verzorgen.
Maar wat de kinderen daarbij over het hoofd zien, is dat zij van hun vader al een deel geërfd hebben. Vader had namelijk een langstlevende-testament, waardoor alle bezittingen bij moeder zijn gebleven; de kinderen hebben een erfdeel geërfd in de vorm van een vordering op hun moeder. De erfbelasting over deze bedragen is destijds door moeder voorgeschoten.
Omdat moeder de vorderingen van de kinderen niet al tijdens haar leven aan hen heeft uitgekeerd, hebben de kinderen dit dus nog tegoed. Deze bedragen vormen met andere woorden een schuld in de nalatenschap van moeder. De 2 kinderen moeten dus niet vergeten om deze schulden in de aangifte erfbelasting op te nemen. Anders betalen zij namelijk nogmaals belasting over het erfdeel van hun vader.
Hierna komt natuurlijk de vraag aan de orde hoe groot de erfdelen van de kinderen waren bij het overlijden van vader. Als dit niet meer achterhaald kan worden, bijvoorbeeld omdat de kinderen en de belastingdienst de oude aangifte en aanslag erfbelasting niet meer hebben óf omdat het na het overlijden van vader niet nodig was om aangifte te doen, zullen de kinderen bij het invullen van de aangifte die zij nu gaan doen de schulden niet opgeven en zullen zij dus te veel erfbelasting verschuldigd zijn.
Dit had eenvoudig voorkomen kunnen worden…, namelijk als moeder en de kinderen na het overlijden van vader een beschrijving van alle bezittingen hadden gemaakt en daarbij de erfdelen hadden vastgesteld. Dit hadden zij bij voorkeur in een notariële akte vastgelegd, zodat de inhoud zeker boven water was gekomen bij het overlijden van moeder nu.
Een ander belangrijk voordeel van het vastleggen van de kindsdelen is dat daarbij vaak (afhankelijk van de inhoud van het testament) tegelijkertijd een rente kan worden afgesproken. De rente die er op papier gedurende de jaren dat de langstlevende ouder door leeft bij komt, is belastingvrij voor de kinderen.
Een hogere rente betekent dat de vorderingen van de kinderen (en daarmee de schulden van de langstlevende ouder!) steeds groter worden; bij het tweede overlijden is dus een nóg groter belastingvoordeel te bereiken.
Leg daarom altijd de erfdelen van de kinderen vast en laat je daarbij adviseren over de te kiezen rente! Dit voorkomt later onduidelijkheid, dubbele betaling van belasting én een extra belastingvoordeel door het al dan niet afspreken van rente.
Neem gerust contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek. Dan kijken we samen naar uw situatie en wensen.
Tip 1: Trek de schulden van het eerste overlijden in de aangifte erfbelasting af, zodat u geen dubbele belasting betaalt.
Tip 2 Leg de erfdelen van de kinderen vast in een notariële akte.
Tip 3 Laat uw notaris u adviseren over de af te spreken rente!