Menu Zoeken 085 - 0220023 Online Dossier
_60A3071 Danique en Bart selfie

"Jubelen" voor het eigen huis; alleen nog dit jaar mogelijk

"Jubelen" voor het eigen huis; alleen nog dit jaar mogelijk!

Het kopen van een eigen huis is natuurlijk een feestje. Het feest wordt nog groter als je een schenking krijgt die je voor de aankoop (of verbouwing) van de woning kunt gebruiken. Het scheelt in je maandlasten of het maakt het mogelijk een nog fijner huis te kopen.

Er is de afgelopen jaren veel gebruik gemaakt van deze schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, ook wel "jubelton" genoemd. Als je een schenking voor de eigen woning krijgt van (maximaal) € 106.671,00 hoef je daarover geen schenkbelasting te betalen. Dat is natuurlijk een heel groot voordeel!

Aan de andere kant heeft de jubelton ook gezorgd voor ongelijkheid op de huizenmarkt. Lang niet iedereen heeft immers de mogelijkheid een jubelton te schenken. Deze ongelijkheid heeft de regering aan het denken gezet. Vanaf volgend jaar is het dan ook niet meer mogelijk om belastingvrij zulke grote cadeaus uit te delen. De vrijstelling voor de eigenwoningschenking wordt dan verlaagd tot € 27.231,00. Op 1 januari 2024 wordt de schenkingsvrijstelling voor de eigen woning zelfs helemaal afgeschaft. Over deze plannen en het overgangsrecht moet nog door de Tweede en Eerste Kamer besloten worden, maar dat er iets gaat veranderen is wel zeker.

Belangrijk dus om, als het financieel mogelijk is, nog dit jaar te gaan "jubelen"!

Het is overigens niet alleen mogelijk om een eigenwoningschenking aan (klein)kinderen te doen. De vrijstelling kan door iedereen tussen de 18 en 40 jaar worden benut, zelfs als de schenker en ontvanger geen familie van elkaar zijn. De enige eisen zijn dat de schenking aan de eigen woning wordt besteed (via aankoop, verbouwing, maar ook eventueel aflossing van een hypotheekschuld) en dat er schenkbelastingaangifte wordt gedaan waarbij je een beroep doet op de juiste vrijstelling.

Het is aan te bevelen de jubelton vast te leggen in een notariële akte. Zo wordt u van het juiste advies voorzien en kunnen belangrijke regelingen worden opgenomen. U kunt bijvoorbeeld vastleggen dat de schenking van de ontvanger privé blijft, zodat deze (bij scheiding) niet met een partner gedeeld hoeft te worden. Ook kan de schenking worden "rechtgetrokken" wanneer u bijvoorbeeld enkel aan één van uw kinderen schenkt. Verder zijn er in uw situatie wellicht mogelijkheden om, ook als degene aan wie u wilt schenken nog geen eigen woning heeft, toch de eigenwoningschenking alvast veilig te stellen.

Mocht u meer willen weten over de jubelton, neemt u dan gerust contact met ons op!

Tips:

- regel de eigenwoningschenking tijdig in 2022

- laat uw notaris een schenkingsakte opstellen en de aangifte verzorgen

- denk ruimer; schenken is ook mogelijk aan anderen dan kinderen en kleinkinderen

Ga naar Actueel overzicht

Zo houden we je op de hoogte

De Rivieren Notarissen is aangesloten bij: