Menu Zoeken 085 - 0220023 Online Dossier
_60A5392

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting?

17 februari 2021

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting?

Sinds 1 januari 2021gelden nieuwe percentages voor de overdrachtsbelasting die moet worden betaald als iemand eigenaar wordt van onroerend goed. Hierbij een overzicht van deze nieuwe regels.

Starters betalen geen overdrachtsbelasting over de woning die zij kopen om zelf in te gaan wonen. Deze vrijstelling kan een keer worden gebruikt.
Als starter wordt gezien:
* iemand die tussen 18 en 35 jaar oud is, en
* zelf in de woning gaat wonen, en
* nog niet eerder gebruik heeft gemaakt van de startersvrijstelling

Vanaf 1 april 2021 geldt dat de startersvrijstelling alleen kan worden gebruikt als de koopprijs van de woning 400.000,- of lager is. Tot die datum maakt het voor de startersvrijstelling niet uit wat de koopprijs van de woning is.

Wordt een starter samen met een partner eigenaar van de woning en wordt de partner niet als starter gezien? Als ze 50/50 eigenaar worden van de woning, moet over de helft van de koopprijs 2% aan overdrachtsbelasting worden betaald.

Andere situaties
Wie geen starter is en een woning in eigendom krijgt om zelf in te gaan wonen, betaalt 2% aan overdrachtsbelasting over de koopprijs. Dat was voor 2021 ook al zo.

Nieuw is het percentage voor kopers die zelf niet in de woning gaan wonen. In dat geval moet 8% aan overdrachtsbelasting worden betaald.

Ook bij de koop van een perceel grond of een bedrijfshal geldt sinds dit jaar een percentage van 8% voor de overdrachtsbelasting.

Als je hierover vragen hebt, maak een afspraak met een van onze juristen voor een kosteloos en vrijblijvend eerste gesprek.

Ga naar Actueel overzicht

Zo houden we je op de hoogte

De Rivieren Notarissen is aangesloten bij: